Nema otpisa kamata za Rudnik krečnjaka Vijenac

Bez autora
Nov 07 2010

Porezna uprava Federacije BiH neće otpisati kamate na prispjele obaveze Rudnika krečnjaka Vijenac za doprinose, jer je zakonski rok u kojem se to moglo uraditi, istekao u februaru ove godine. Tokom oktobra održana su dva sastanka predstavnika Porezne uprave FBiH s ovlaštenim osobama Rudnika krečnjaka Vijenac iz Lukavca. S obzirom na to da se dugovanja poreznog obveznika najvećim dijelom odnose na doprinose, na oba sastanka je dato objašnjenje da je 2006. donesen Zakon o naplati i djelimičnom otpisu dospjelih, a nenaplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje, prema kojem je i ovaj porezni obveznik mogao zaključiti sporazum o izmirenju duga, uz propisane popuste i otpis kamata, s Federalnim zavodom PIO, Zavodom za zdravstveno osiguranje i nezaposlenost. Kako to porezni obveznik nije učinio u Zakonom propisanom roku, do februara ove godine, nema pravo na otpis kamata. Ne radi se ni o kakvom tumačenju Zakona, nego isključivo o primjeni odredaba propisanih Zakonom, koje su jasne i u čijoj primjeni nema dilema, tako da nije potreban nikakav dogovor s Poreznom upravom FBiH.

Nema otpisa kamata za Rudnik krečnjaka VijenacPorezna uprava Federacije BiH neće otpisati kamate na prispjele obaveze Rudnika krečnjaka Vijenac za doprinose, jer je zakonski rok u kojem se to moglo uraditi, istekao u februaru ove godine.

Ovo su jučer saopćili iz Porezne uprave FBiH demantirajući na taj način direktora Agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona (TK) Zijada Hasanhodžića da će otpis kamata biti predmet pregovora.

Navodi se da su tokom oktobra održana dva sastanka predstavnika Porezne uprave FBiH s ovlaštenim osobama Rudnika krečnjaka Vijenac iz Lukavca.

- S obzirom na to da se dugovanja poreznog obveznika najvećim dijelom odnose na doprinose, na oba sastanka je dato objašnjenje da je 2006. donesen Zakon o naplati i djelimičnom otpisu dospjelih, a nenaplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje, prema kojem je i ovaj porezni obveznik mogao zaključiti sporazum o izmirenju duga, uz propisane popuste i otpis kamata, s Federalnim zavodom PIO, Zavodom za zdravstveno osiguranje i nezaposlenost. Kako to porezni obveznik nije učinio u Zakonom propisanom roku, do februara ove godine, nema pravo na otpis kamata - navedeno je u pojašnjenju direktora Porezne uprave FBiH Midhata Arifovića.

Napominje se da se ne radi ni o kakvom tumačenju Zakona, kako to navodi direktor Kantonalne agencije za privatizaciju, nego isključivo o primjeni odredaba propisanih Zakonom, koje su jasne i u čijoj primjeni nema dilema, tako da nije potreban nikakav dogovor s Poreznom upravom FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik